Susţine transportul electric din Braşov!

Campanie de sustinere a extinderii, optimizarii si prioritizării transportului public electric.


Semnează petiția!

Troleibuzul este cel mai eficient, nepoluant și sustenabil mijloc de transportat călători rutier.

ECOLOGIC
Poluarea locală atmosferică este nula, respectiv cea fonică neglijabilă.

ECONOMIC
Costul combustibililor fosili este în creştere exponențială, în timp ce costul curentului electric nu.

ERGONOMIC
Vehiculele electrice dau dovadă de versatilitate şi agilitate în trafic şi la urcarea rampelor.

EFICIENT
Frânarea recuperativă specifică vehiclelor electrice permite consum redus de energie electrică.

SUSTENABIL
Transportul public electric eficient implică costuri ecologice aproape nule, iar infrastructura și vehiculele aferente au o viață comercială sporită in comparație cu alternativele Diesel.

Scrisoare adresată primarului George Scripcaru de către Uniunea Internațională a Transportatorilor Publici cu privire la troleibuzul brașovean


Vizualizează

La sfârșitul lunii mai, Consiliul Local Brașov, în ședință ordinară, a votat pentru începerea demersurilor de contractare a unui împrumut de către RATBV SA, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea achiziționării de autobuze noi destinate transportului public local de călători.

În pre-acordul de finanțare aprobat se menționează suma de 29,75 milioane euro pentru achiziția autobuzelor diesel.

În expunerea de motive înaintată de RATBV SA pentru împrumutul BERD se propune scoaterea din funcțiune a întregii flote de troleibuze, datorită vechimii acestora. Nu se propune înlocuirea acestora cu altele noi. Se face referire la achiziționarea a 25 de autobuze mici, 45 autobuze medii și 35 articulate, în timp ce, la capitolul troleibuze, nu se propun achiziții.

Între timp, prin programul P.O.R. 2014-2020, axa 4.1, Brașov poate beneficia de finanțare nerambursabilă pentru 10 troleibuze noi de mare capacitate din bani europeni. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă prevede, la măsura PT5, "Pregătirea și implementarea unui plan de revigorare a rețelei de troleibuze din municipiul Brașov printr-un program de reproiectare a rețelei, de înlocuire a flotei și de modernizare a infrastructurii, în condițiile în care sistemul are capacitatea să alimenteze 170 de troleibuze simultan".

Tradiția municipiului în transportul cu troleibuze începe în 1 mai 1959, iar rețeaua fir-contact s-a extins treptat, ajungând în 1987 să însumeze nu mai puțin de 107 km și 17 trasee.

În ultimii aprox. 15 ani, transportul electric din Brașov s-a aflat într-un declin continuu!